Racelicentie motor
Wil jij je racelicentie halen met de motor?
- Compleet overzicht van verschillende cursus aanbieders
- Van beginnerscursus tot masterclasses
- Voor particulieren en groepen
Klaar voor de START?
Racelicentie halen met de motor? Volg een wegracecursus
Het behalen van een racelicentie met de motor is voor velen een droom. De adrenaline, snelheid, de geur van verbrand rubber en het rijden op een circuit hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht.
Op racelicentiehalen.nl leggen we graag alles uit over het volgen van een wegracecursus en het halen van je racelicentie. Wil je bij een organisatie gaan racen, dan is een licentie of startbewijs verplicht. Om deze te bemachtigen, dien je een raceopleiding te volgen, zoals de racelicentiecursus. Meer dan 1500 aspirant coureurs zijn jou de afgelopen 20 jaar voor gegaan, om vervolgens wedstrijden te gaan rijden. Een wegracecursus kan bij verschillende aanbieders (bijvoorbeeld Trackdays4all, CRT, Racing School Europe en Toms/ RSZ) gevolgd worden. Deze cursus is noodzakelijk voor de aanvraag van een startlicentie.
Na afloop van een cursus ontvang je een certificaat. Hiermee kun je in de toekomst een wegracelicentie aanvragen bij één van de onrganisatie zoals de MON (Motorsport Organisatie Nederland) of de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Een licentie is dus niet inbegrepen bij de racecursus zelf.
Hoe gaat de wegracecursus verlopen?
We vertellen je graag hoe het verloop van zo’n wegracecursus eruit ziet en wat je zoals kunt verwachten. De exacte indeling kan per cursusaanbiede natuurlijk iets anders zijn maar onderstaand krijg je in ieder geval alvast een beter beeld. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Pak jij straks de ideale lijn?
1
Voorbereiding
Ga je een cursus volgen, dan moet je diverse spullen met je meenemen op de cursusdag. Het gaat om de volgende benodigdheden:
- Een goede race-overall. Deze moet uit één deel bestaan.
- Een integraalhelm.
- Een CE gekeurde rugprotector.
- Motorlaarzen.
- Motorhandschoenen van leer.
2
Theorie
De cursus begint met een theoriesessie, waarbij de algemene kennis van het racen wordt bijgebracht. Het theoretische gedeelte van de cursus is erg belangrijk, want tijdens dit onderdeel leer je onder andere wat je moet doen bij een ongeval en wat de diverse vlaggen op het circuit betekenen.
Het theoretische gedeelte van de cursus bestaat uit vijf sessies. Tussen iedere sessie ga je kort het circuit op. Dit doe je om te laten zien wat je geleerd hebt en eventueel hier en daar bijgestuurd te worden. In de theorie komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
- Algemene informatie over circuit racen.
- De lichaamshouding tijdens het racen.
- Het starten.
- Het inhalen.
- Formatierijden.
3
Praktijk
Als je het theoretische gedeelte van de cursus doorlopen hebt, starten de oefenraces. Als je vijf of zes sprintjes hebt getrokken op het circuit, zit de cursusdag erop. Je kunt je nu klaarmaken voor de uitreiking van je certificaat. Met dit certificaat kan je jouw racelicentie aanvragen bij één van de motorsport organisatie KNMV, MON, FAME,…).
Tips voor beginnende circuitrijders
- Goede bescherming: Zorg voor een 1-delig leren pak, stevige handschoenen, sportieve laarzen en een integraalhelm. Een ongeluk op het circuit kan gebeuren, en goede protectie maakt een groot verschil.
- Bandencontrole: Controleer of je banden voldoende profiel hebben en stel de spanning af op circuitniveau (lager dan voor straatgebruik).
- Hydratatie en rust: Drink voldoende water en zorg dat je uitgerust aan je dag begint.
- Technische staat: Lees het reglement door en zorg dat je motor in goede staat is voor de technische keuring.
- Wees op tijd: De organisatie start stipt, dus zorg dat je niet te laat bent.
- Uitlaatgeluid: Gebruik een originele uitlaat om te voorkomen dat je de geluidslimiet overschrijdt, wat kan leiden tot een baanverbod.
- Tanken: Vergeet niet te tanken voor je sessies om stilvallen te voorkomen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
Veelgestelde vragen
Hoe begin je met motorracen?
Je kan beginnen door een motortraining te boeken, je wegrace licentie te halen en je vervolgens in te schrijven voor een race.
Hoe kan je motorcoureur worden?
Wie een carrière ambieert als motorcoureur moet beschikken over de juiste motorsportlicentie om mee te mogen doen aan trainingen en wedstrijden. Deze motorsportlicentie is te behalen via aangesloten organisaties van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging of de Motorsport Organisatie Nederland.
Heb je rijbewijs nodig voor circuit?
Voor het rijden op het circuit heb je geen rijbewijs nodig. Je moet wel beheersing hebben over je motorfiets.
Waar kan ik mijn racelicentie halen?
Een wegracecursus kan bij verschillende aanbieders (bijvoorbeeld Trackdays4all, CRT, Racing School Europe en Toms/ RSZ) gevolgd worden. Deze cursus is noodzakelijk voor de aanvraag van een startlicentie.
Na afloop van een cursus ontvang je een certificaat. Hiermee kun je in de toekomst een wegracelicentie aanvragen bij één van de organisatie zoals de MON (Motorsport Organisatie Nederland) of de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging).
Aan welke races mag ik deelnemen met mijn racelicentie?
Na het voltooien van een wegracecursus kan je een wegracelicentie aanvragen bij één van de organisatie zoals de MON (Motorsport Organisatie Nederland) en de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Er zijn verschillende organisatoren van motorraces. Afhankelijk van de klasse waar je aan wilt deelnemen kies je voor één van de verenigingen.