Je zocht naar ‘Racelicentie halen circuit Zandvoort’? Gevonden! Circuit Zandvoort is een beroemd circuit gelegen in de duinen van de Nederlandse kustplaats Zandvoort. Het circuit heeft een rijke geschiedenis en is een geliefde bestemming voor motorsport- en autosportliefhebbers over de hele wereld. Wil jij je racelicentie halen op Circuit Zandvoort? Op deze pagina vindt je meer informatie over het volgen van een racecursus op dit iconische circuit, maar we starten met een stukje historie.

Racelicentie halen circuit Zandvoort

Geschiedenis Circuit Zandvoort

Het circuit werd oorspronkelijk geopend in 1948 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest iconische circuits in Europa. Het heeft vooral de laatste jaren verschillende veranderingen ondergaan om aan de moderne eisen van de autosport en met name de F1 te voldoen, maar heeft gelukkig altijd zijn kenmerkende charme behouden door de prachtige layout en unieke ligging in de duinen.

Het circuit is 4,3 kilometer lang en biedt talloze spannende bochten, zoals de legendarische Tarzanbocht, een scherpe hairpinbocht die vaak voor spektakel zorgt tijdens races.

Gedurende zijn lange geschiedenis heeft het Circuit van Zandvoort vele beroemde races gehost, waaronder de Nederlandse Grand Prix in de Formule 1. Na jaren van afwezigheid keerde de Formule 1 terug naar Zandvoort in 2021, wat resulteerde in een sensationeel evenement waarbij duizenden fans uit heel Europa samenkomen om getuige te zijn van de snelste auto’s ter wereld die door de duinen razen.

Kenmerken van Circuit Zandvoort

Een van de meest opvallende kenmerken van het Circuit Zandvoort is de uitdagende lay-out met hoogteverschillen, snelle bochten en langzame bochten en sinds een aantal jaren 2 bochten met een stijle ‘banking’ van 32% ofwel 18 graden. Deze zogenaamde ‘kombochten’ zijn uniek te noemen en daarom ook een veel besproken onderwerp.

De kombochten zijn het huzarenstukje van Circuit Zandvoort. De Formule 1 heeft kritisch naar deze aanpassing gekeken in verband met het veiligheidsaspect. Op dit moment van schrijven zijn er 2 Formule 1 races op Zandvoort geweest en zijn deze twijfels helemaal weg. Het is écht uniek en een mooie nieuwe toevoeging voor een Formule 1-circuit. Zulke kombochten kent de autosport eigenlijk alleen van de Amerikaanse ovals waar niet met F1 auto’s gereden wordt.

In het duingebied naast het circuit vind je tevens een prachtig mountainbikeparcours. Deze MTB route is een technische ronde van 9 kilometer en bevat bijna 140 meter aan hoogteverschil. Korte, pittige klimmen met uitdagende afdalingen en scherpe kombochten omschrijven het parcours het beste. Neem je eigen mountainbike mee of huur er één bij een lokale verhuurder. Het mountainbikeparcours van Zandvoort beschikt tevens over de grootste wallride van Nederland! Een hele toffe ervaring!

Bochten

Circuit Zandvoort heeft veertien bochten:

 1. Tarzanbocht
 2. Gerlachbocht
 3. Hugenholtzbocht
 4. Hunserug
 5. Slotemakerbocht
 6. & 7. Scheivlak
 7. Mastersbocht
 8. Bocht 9
 9. CM.com bocht
 10. & 12. Hans Ernst chicane
 11. Bocht 13
 12. Arie Luyendykbocht

Leuke weetjes

 • Veel bekende coureurs wonnen een Formule 3 race in Zandvoort. Onder andere David Coulthard, Jos Verstappen, Tom Coronel, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen stonden op de hoogste treden van het podium.
 • Het circuit heeft een lengte van 4,3 kilometer.
 • Er zijn 28 pitboxen op het circuit.
 • De hoofdtribune telt meer dan 2.700 stoeltjes.
 • Circuit Zandvoort is het enige circuit op de Formule 1 kalender met één of meer kombochten.
 • Bocht 3 en bocht 14 – de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendykbocht – zijn kombochten met een schuine kant van 32%, ofwel 18 graden.
 • Het circuit ligt op slechts een paar honderd meter van het strand en het centrum van Zandvoort.
 • Omdat CM.com Circuit Zandvoort in de duinen ligt, groeit er helmgras rondom de baan. Helmgras groeit alleen in duingebieden en heeft als functie dat het duinzand vasthoudt.

Evenementen op circuit Zandvoort

Naast Formule 1-races worden er ook tal van andere nationale en internationale evenementen georganiseerd op het circuit. Van de DTM, Porsche Supercup en races met klassieke race auto’s zoals de historische GP. Het is een geliefde plek van veel coureurs door de unieke ligging en de uitdagende layout.

Op circuit Zandvoort worden niet alleen autosport evenementen georganiseerd. Er zijn ook regelmatig hardloopwedstrijden, mud-runs, wielerwedstrijden en andere evenementen. Door de grootte van het terrein biedt het enorm veel mogelijkheden voor allerlei soorten evenementen.

Zandvoort aan Zee

Niet alleen het circuit in Zandvoort is een populaire locatie voor autosport, maar ook het prachtige duinlandschappen en de nabijheid van de Noordzee maakt Zandvoort zo gewild. De combinatie van leuke (autosport) evenement en de prachtige omgeving maakt Zandvoort zo uniek.

Het Circuit van Zandvoort is meer dan alleen een racebaan; het is een plek waar passie, snelheid en adrenaline samenkomen. Of je nu een ervaren autosportliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een opwindende dag uit, het circuit biedt voor ieder wat wils. De rijke geschiedenis, uitdagende lay-out en betoverende locatie maken van het Circuit van Zandvoort een waar juweel in de wereld van de autosport.

Racelicentie halen circuit Zandvoort

Wil jij jouw racelicentie halen op circuit Zandvoort? Racelicentiehalen.nl adviseert je graag over de mogelijkheden, data en kosten van een racecursus op dit iconische circuit! Vraag direct een vrijblijvend informatiepakket aan!